Takie pyszne owoce w szerokim wyborze – jak tego nie wykorzystać?
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zimnej wody
1/2 szklanki cukru
215g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego lub 4 łyżki waniliowego
2 szklanki mleka
dużo dowolnych owoców: czarna porzeczka, maliny, czerwona porzeczka, borówki, truskawki
Jak zrobić tartę?
1. Wymieszaj w misce masło, cukier, mąkę, sól, łyżeczkę zimniej wody i 1 żółtko. Przygotuj ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki
2. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Wstaw formę do zamrażarki na 60 minut.
3. Wyjmij ciasto z zamrażarki i wstaw do piekarnika 190C na 20 minut
4. Wymieszaj w misce cukier puder, mąkę i 2 żółtka jajka razem z 3/4 szkalnki mleka
5. Roztop masło z pozostałym mlekiem, cukrem waniliowym. Dodaj do garnka mieszankę cukru i mąki.
6. Wylej przygotowaną masę na upieczoną podstawę tarty.
7. Włóż do tarty ulubione owoce
Jaką tartę Ty najbardziej lubisz/najczęściej robisz?
